8 Tips voor het thuis opnemen van een video tijdens de corona crisis

In de tijd van de corona crisis zijn we opzoek naar nieuwe mogelijkheden om te communiceren. Wellicht moet je een presentatie op afstand houden of wil je als docent lesstof opnemen. In deze blog bespreek ik een aantal tips om vanaf huis een goede video op te nemen.

1. Voorbereiding

Het werkt altijd beter als je van tevoren bedenkt en uitschrijft wat je wilt gaan doen. Schrijf je eigen tekst of in ieder geval de onderwerpen en steekwoorden die je wilt bespreken. Denk ook goed na of en welk visueel materiaal je wilt inzetten.

2. Structuur en opbouw

Wellicht maak je een serie video’s met verschillende lessen. Het is dan goed om na te denken over een bepaalde opbouw. Begin bijvoorbeeld altijd met een korte samenvatting van wat je gaat bespreken. Denk ook goed na over de lengtes van je video’s en probeer het kort te houden. Kijkers kunnen altijd pauzeren of even terugspoelen maar wat je wilt voorkomen is dat kijker vooruit gaan spoelen omdat het niet snel genoeg gaat. Het kan ook goed werken om een achtergrondmuziekje te gebruiken, al is het enkel bij de intro en outro. YouTube heeft een gratis, rechtenvrije, libary met stockmuziek die je kunt gebruiken.

3. Gebruik visueel materiaal

Het inzetten van afbeeldingen of filmpjes kan heel goed werken om je boodschap te versterken. Er is al heel veel goede content te vinden op het internet, maar daar vooral gebruik van!

4. Opnames

Natuurlijk kun je gebruik maken van de standaart webcam en microfoon op je laptop, en wellicht voldoet dit ook aan je eisen. Mocht je het wat profesioneler aan willen pakken zou je gebruik kunnen maken van een losse camera en (clip-on) microfoon. Als je geen camera hebt liggen dan biedt je telefoon waarschijnlijk al een stuk beter beeld dan je webcam. Koop dan wel een simpel telefoonstatief zodat je beeld wel stabiel en waterpas is. Overigens is goed geluid belangrijker dan goed beeld! Bij webwinkels zijn tal van producten te vinden die je hierbij kunnen helpen.

telefoon_op_statief

5. Gratis screenrecorden

Wellicht is het nodig om je eigen scherm op te nemen. Om bijvoorbeeld met je muis dingen aan te wijzen, of iets te laten zien in excel. Hiervoor zijn diverse gratis programma’s te vinden. Ben je in bezit van een Mac? Dan is deze functie standaard in Quicktime te vinden. Beschik je enkel over Windows? Bekijk dan eens Apowersoft Screencast, Open Broadcasting Software, Screencast-O-Matic of CamStudio

screenrecord_quicktime

6. Filmpjes van het internet afhalen

Wellicht wil je video’s van het internet in jouw video verwerken. Als je video’s van Youtbe of Vimeo af wilt halen kun je dit doen via bepaalde ‘rippers’. Deze zijn te vinden via de zoekmachines. Het wil nog weleens wisselen welke site werkt en niet, omdat youtube dit soort activiteiten probeert tegen te houden. Bedenk altijd of het legaal is wat je doet.

7. Gratis edit software om te monteren


Nu wil je natuurlijk je eigen opgenomen video, screenrecords, geripte video’s en afbeeldingen aan elkaar monteren tot een strakke video. Wellicht onder de intro een leuk muziekje? Heb je geen ervaring in monteren? Kijk dan eens naar de gratis software OpenShot. Wil je een stapje verder gaan, dan zou je eens kunnen kijken naar de gratis software DaVinci Resolve. Op Youtube zijn van beide pakketten tal van tutorials te vinden van deze software.

openshot_blog

8. Exporteren en uploaden

Het meest toegankelijk formaat om in te exporteren is een .mp4 (h264). Je kunt een video uploaden naar Youtube of Vimeo